Bomen vertellen meer dan je denkt…

Als ik met moeder een individuele coach wandeling maak vertelt ze mij dat ze het gevoel heeft het contact met haar oudste dochter (14 jaar) kwijt te zijn. Ze voelt zich er heel vervelend onder en wil graag weten hoe dit komt én hoe ze haar probleem kan oplossen.

Moeder en dochter
Moeder laat mij weten wat ze er allemaal al aan heeft gedaan om het leuk te houden met haar dochter, maar niets lijkt te helpen: “Ze luistert niet en walst gewoon over me heen. Ze is altijd anders dan de andere kinderen geweest. Ik word er zó moe van!”, aldus moeder.

Ik bespreek met moeder deze moeheid, wat eigenlijk een energielek is. Al wandelend komen we erachter dat als moeder in een machteloze situatie komt met haar dochter zij “vertrekt”. Dat wil zeggen: moeder is niet meer écht aanwezig om haar dochter in een lastige situatie te ontvangen. Onbewust stopt moeder met verbinding maken (zodoende haar energie te kunnen bewaken om niet alles weg te laten lekken) en is dan niet meer beschikbaar voor haar dochter. En dat voelt haar dochter waarop dochterlief op haar beurt ook vertrekt…”Boeien!”, roept zij haar moeder dan nog na. Er is geen contact meer waardoor het steeds moeilijker wordt om elkaar te blijven horen en te zien…

Bomenopstelling
Ik vraag moeder met het gevoel waarin ze nu zit naar de bomen te kijken die omIMG_20150201_142606 haar heen staan. Ik vraag haar daarna haar gezin neer te zetten. Nu kan je bomen niet optillen, maar je kan ze wel aanwijzen wat een goed beeld geeft hoe moeder de verbinding in haar gezin voelt en ervaart. Moeder laat zien (ze loopt naar de bomen toe en wijst ze aan) dat haar drie andere kinderen dichtbij haar staan, haar man iets daarachter. De ouders van moeder zitten heel dicht tegen haar aan en als we samen naar boven kijken zien we hoe de takken aan elkaar verstrengeld zijn. Hetgeen betekent dat haar ouders nog heel sterk met haar verbonden zijn. We bekijken alle bomen van moeders opstelling aandachtig en staan bij elke boom stil en bespreken het gezinslid die deze boom symboliseert. Alle gezinsleden staan dicht bij elkaar, verbonden via takken en stammen. Alhoewel…

Een boeiend vertrek
“Waar is je dochter?” , vraag ik moeder. Ze kijkt op en kijkt rond en loopt dan naar de andere kant van het bospad ver van de anderen af en ze wijst naar een dunne boom die helemaal gebogen hangt en zegt: ”Deze…”. Het is best confronterend voor moeder. Haar dochter lijkt in het gezin geen plek meer te hebben, maar als ze goed kijkt hoe de boom staat (gebogen náár het gezin toe) wil haar dochter deze plek wel degelijk!

Moeder heeft letterlijk gezien, gevoeld en ervaren welke plek één ieder inneemt in het gezin. En daardoor is er ruimte vrij gekomen voor nieuwe energie om te blijven investeren in lastige situaties met haar dochter. Moeder is zich nu bewust geworden wat het contact zo moeilijk maakte. Doordat moeder zich heeft durven laten raken heeft zij een zwaarte los  gelaten die een andere energieverbinding tussen haar en haar dochter tot stand heeft gebracht.

Contact herstel
Als ik moeder na twee weken aan de telefoon heb vertelt ze mij dat ze een heel leuk moment samen heeft gehad met haar dochter! “Het was maar samen puzzelen, maar ik ben er wel blij mee…!”. Het maakt niet uit wat het is, het gaat om het moment dat er weer echt contact is: echte verbinding met echte aanwezigheid en er energie van krijgen in plaats van te verliezen. Dat is hét moment waarop je weer positief kan gaan bouwen met elkaar.

Naderhand vertelt moeder mij: “Ik weet niet precies wat er gebeurd is. Het lijkt wel of mijn dochter het van de bomen gevoeld heeft, ze is zo veranderd. Laatst zei ze tegen mij: Mam ik hou van jou! Mijn man zei ook al: wat is er met haar gebeurd?

Dan vraag ik aan moeder: “Is er iets met je dochter gebeurd of met jou…?

 

Nicoline Valkenburgh

Waar krijg jij energie van in je gezin?
Laat je reactie hieronder achter. Dankjewel!

Deel deze info in zijn geheel met anderen met vermelding van mijn naam...... Share on FacebookShare on LinkedInEmail this to someone

8 reacties op “Bomen vertellen meer dan je denkt…

  1. Wauw, dit verhaal ontroerd me! Mooi om te lezen dat de natuur zo’n mooie spiegel is voor deze moeder! Dank je voor het delen! :-)

  2. Erg mooi verwoord Nicoline. Ook zo herkenbaar. Ik heb ook wel eens het gevoel het contact te verliezen. Mooi om iets samen te doen, winkelen, spelletjesavond. Even bewust aandacht voor elkaar. We worden soms allemaal zo opgeslokt door de waan van de dag, schermpjes e.d. Betrap mezelf er ook op soms niet helemaal aanwezig te zijn. Geeft weer een mooie bewustwording!

    • Mooi omschreven Maureen en zo gaat het vaak ook:opgeslokt worden door ons drukke leven. Maar het feit dat je je hier bewust van bent helpt je alweer een stap verder!

  3. Interessant artikel, lees hieronder hoe ik het net heb gedeeld op Twitter, jammer dat je geen Twitteraccount hebt, samen met de andere 41 deelnemende coaches hebben we nu ruim 11.500 potentiële Twitterlezers. Als je hier behoefte aan hebt, kan ik je een Twitter-instructie sturen. Groeten Willem Cammel

    Geen contact met je puber? Bomen zeggen meer dan je denkt; lees artikel N.Valkenburgh bit.ly/1Dorrrm @dewandelcoach

    • Hoi Willem, dankjewel voor het doorsturen van mijn blog! En voor de uitnodiging om op Twitter te gaan. Ik heb net een account aangemaakt, dus Natuurlijk Gezinscoaching is vanaf heden ook op Twitter te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *