Durf jij in de spiegel van je kind te kijken?

Een ouder vertelt dat zij het regelmatig lastig vind dat haar kind, Pieter, ineens heel boos kan worden. Moeder kent haar tiener hier wel in en weet hoe ze vervelende situaties vóór kan zijn. Zo laat ze bijvoorbeeld Pieter ’s avonds alvast zijn kleren klaar leggen voor de volgende ochtend zodat dat in de ochtend niet voor problemen hoeft te zorgen.

Boos!
Maar dan gebeurt het ineens in de ochtend toch: “Die stomme kleren wil ik niet aan!”, schreeuwt Pieter door het huis. Als moeder aangeeft dat hij dan gewoon andere kleren kan pakken is de vlam al in de pan geslagen en is er geen land meer met hem te bezeilen. Moeder wordt voor alles uitgemaakt en de kamer wordt verbouwd…. Moeder weet op dat moment niet meer wat ze moet doen; hij is helemaal door het dolle heen!

Spiegel
Als ik aan moeder vraag wat haar hierin het meeste raakt zegt ze: “Hij gaat zo in deIMG_20150524_122618 slachtofferrol zitten! Ik doe dan volgens hem alles fout en ik krijg dan overal de schuld van! Daardoor wordt hij onbereikbaar voor mij!”. Ik vraag aan moeder even stil te staan bij wat ze nu zegt en vraag haar: “Wanneer in jouw leven heb jij dit zelf gevoeld? Dat jij jezelf slachtoffer voelde omdat je overal de schuld van kreeg omdat je alles fout deed? En dat je je dan in je eigen wereld terugtrok om dat niet (meer) te hoeven voelen? ” (niet meer bereikbaar te hoeven zijn).

Inzicht
Dan is moeder even stil en zegt: “Ja dat is waar, ik weet wel momenten dat ik me zo gevoeld heb”. Ik leg haar uit dat het mogelijk zo kan zijn dat zij dit stuk nog niet goed verwerkt heeft en dat zoonlief dit in zijn gedrag aan haar laat zien. Moeder kijkt even bedenkelijk; het is ook een heel andere manier van kijken naar je kind. “Zou het gedrag van mijn kind mij iets kunnen vertellen over mijn eigen leven?” “Ja!” zeg ik.

Appelboom
Ik vertel moeder over een metafoor van een appelboom die ik altijd gebruik om het spiegelen inzichtelijk te maken: ‘’Als de appels die aan de boom hangen niet meer gezond lijken, ga je niet elk appeltje één voor één behandelen. Dan kijk je naar de gehele boom en zorg je dat vooral de stam en de wortels van de boom weer gezond worden, zodat de hele boom weer verder kan groeien en bloeien.’’

Bewustwording
Ik leg aan moeder uit dat Pieter onbewust aanvoelt dat het belangrijk is voor het leven van zijn moeder dat zij naar dit onverwerkte deel gaat kijken. Deze boodschap is kennelijk zo belangrijk dat hij er zelfs de tent voor afbreekt, dat wil zeggen: hij wil jouw volle aandacht! En niet zozeer op hem gericht, maar jouw volle aandacht voor jezelf: voor het kind in jou dat zich ergens nog steeds slachtoffer voelt, niks goed kan doen en overal de schuld van krijgt.

Moed
Hier heeft moeder even de tijd voor nodig om dit binnen te laten komen, want als je geen weet hebt dat jouw kind met zijn gedrag jou iets te vertellen heeft dan kan dat wel even confronterend zijn. Er is moed voor nodig om op deze manier naar jezelf te durven kijken en met het gekwetste deel aan de slag te gaan.

En ook al kan het confronterend zijn; het biedt je ook veel ruimte, want je leert hiermee ook dat alles met elkaar verbonden is en dat je zelf controle en verantwoordelijkheid over je eigen leven hebt. Dat je gaat leren zien dat jouw kind dit niet doet om je dwars te zitten maar dat hij dit doet uit liefde, om jou te laten groeien…. Hoe mooi is dat!

Nicoline Valkenburgh
Natuurcoach & Gezinscoach

Heb jij behoeften aan ondersteuning in je gezin? Kijk dan hier verder. In een traject van 4 tot 6 maanden ga je intensief aan de slag om jullie gezinsdoelen te bereiken!

Wat valt jou op aan het gedrag van je kind? Laat je reactie hier onder achter.

Deel deze info in zijn geheel met anderen met vermelding van mijn naam...... Share on FacebookShare on LinkedInEmail this to someone

2 reacties op “Durf jij in de spiegel van je kind te kijken?

  1. Nicoline, je bent zo’n zachtaardige vrouw die via heel mooie methodes ouders heel wat waardevolle inzichten geeft. Telkens sta ik versteld van je begeleiding!! Dank je om dit te delen met ons.

    • En ik sta telkens weer versteld welke verandering(en)er hierdoor ontstaan bij ouders;voor zichzelf en/of in hun gezin! Elke keer weer prachtig om te zien:-)Dankjewel Adi voor je lieve reactie! Lieve groet, Nicoline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *