In 1 stap makkelijker omgaan met boosheid

 

We kennen het allemaal: boosheid! En we kennen het ook allemaal dat het een zeer krachtig gevoel is wat er als een tornado uit kan komen. In gezinnen kom ik regelmatig tegen dat ouders het moeilijk vinden om met boosheid om te gaan, zowel met hun eigen boosheid als dat van hun kind.

Eigen opvoeding
Het ligt vaak aan onze eigen opvoeding en aan wat we zelf hebben meegemaakt aan boosheid in onze eigen kindertijd. Vaak was het vroeger not done om flinke boze uitspattingen te maken. Je zette de familie voor schut of het was een teken van onmacht in het gezin. De manier waarop jij hebt geleerd met boosheid om te gaan, geef je door aan je eigen kind(eren). Of je doet het 180 graden anders!

Mag boosheid er wel of niet zijn?
Mocht boosheid er in je kindertijd niet zijn dan heb je veel energie moeten onderdrukken. Energie moet het lichaam uit, anders word je ziek. Of het stapelt zich op en kan er ineens uitkomen op een moment dat jij het niet verwacht of niet passend is bij de situatie, of je boosheid komt terecht bij de verkeerde persoon.

Anders leren omgaan met boosheid?
Bij veel ouders roept boosheid iets negatiefs op. Zeker als dit gebeurt in het bijzijn vanIMG_20160117_162328 anderen. Het liefst wil je dat je kind zo snel mogelijk zijn/haar mond houdt, je schaamt je omdat je denkt de situatie niet onder controle te hebben, of je wordt zelf in de boosheid meegetrokken en gaat vreselijk te keer tegen je kind. Daarna heb je er weer spijt van of je schaamt je voor je eigen gedrag en veroordeelt jezelf met: had ik dat nou niet anders kunnen doen?

Ja! En dat kan vanaf NU! Ik leer je een heel simpele stap om makkelijker met de boosheid van je kind om te gaan.

Oorzaak van boosheid
Om dit te leren is het handig om eerst te weten wat de oorzaak van boosheid is. Als je dat weet volgt direct de simpele stap. Boosheid wordt opgewekt door een situatie waarin we vinden dat we zelf of een ander een fout heeft begaan. Er zijn schuldigen en er wordt beschuldigd en veroordeeld -> er moet gestraft worden!

De oorzaak van onze boosheid ligt in ons denken. Ons denken is zo krachtig dat het ook met ons aan de haal kan gaan en boosheid zich daarmee buiten proporties kan laten zien. Boosheid verbreekt direct de verbinding met onszelf en daarmee met de ander. Hiermee sluiten we onszelf af van onze levensenergie die we nodig hebben om te kunnen blijven voelen. Maar dat voelen doet dan zo’n pijn dat we er ook weer het liefst heel snel van weg willen.

 Simpele stap
Oké, nu je dit weet neem ik je mee naar de simpele stap: Boosheid is één van de krachtigste signalen die te allen tijde over onvervulde behoeften gaat. Meer is het niet en ook niet minder! Maar wel van groot belang dat dit geuit mag worden.

Wat is nou die simpele stap? Telkens als je kind boos wordt blijf dan rustig en stel jezelf de vraag: naar welke onvervulde behoefte verlangt mijn kind?  Op deze manier geef je erkenning aan je kind. Erkenning is dé belangrijkste basisbehoefte die een mens nodig heeft. Door in rust en kalmte te blijven, blijf je ook in verbinding met jezelf en dus ook met je kind. En deze verbinding heb je nodig om juist te voelen wat deze onvervulde behoefte is. Zo blijft ook de communicatie met je kind positief en kan je zelfs in liefde met boosheid (leren) omgaan.

Een voorbeeld zijn
Hiermee is niet gezegd dat alle onvervulde behoeften van je kind gevuld moeten worden. Waar het wel om gaat is dat boosheid geuit mag worden en jij met deze simpele stap bij jezelf kan blijven om zo in rust tot een afspraak of oplossing te komen. Zo leer je écht te luisteren naar wat er werkelijk op dat moment nodig is én je bent een goed voorbeeld voor je kind. Je draagt bij aan het liefdevol omgaan met boosheid hetgeen jouw kind later ook kan doorgeven.

Nicoline Valkenburgh
Natuurcoach & Gezinscoach

Hoe ga jij om met boosheid? Laat je reactie hieronder achter!

Wil je hulp bij het opvoeden? Lees dan hier verder.

 

 

Deel deze info in zijn geheel met anderen met vermelding van mijn naam...... Share on FacebookShare on LinkedInEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *