Luister je naar me?

In deze drukke tijd waarin we allemaal leven is er voor luisteren naar je kind soms té weinig tijd. We willen vaak wel, maar… de was moet nog in de wasmachine, de hond moet nog worden uitgelaten, je kind moet naar de sport gebracht worden en o ja, wat eten we vanavond eigenlijk?
Écht luisteren naar je kind betekent stilstaan en even de boel de boel laten om werkelijk in onderling contact te kunnen treden. Je kind voelt zich dan gezien en gehoord; het krijgt erkenning voor wie hij/zij is. Luisteren is ook: aandacht en liefde geven aan je kind wat het nodig heeft om tot een volwaardig mens te kunnen opgroeien.

In de praktijk werkt het echter vaak anders. Hoe komt dit?
De valkuil van ons drukke leven is dat wij voorbijgaan aan onszelf in wat echt van belang is in ons eigen leven en dat voelen onze kinderen haarscherp aan. Als dit je gebeurt zal je kind proberen je dit duidelijk te maken door steeds meer aandacht aan je te gaan vragen via een specifiek (gedrags)probleem dat hij/zij laat zien. Dit doet het kind niet alleen voor zichzelf, maar eigenlijk om jou iets duidelijk te maken. Met dit gedrag zegt het kind niet alleen: luister eens naar me! Het kIMGP8675ind wil jou ook duidelijk maken: luister eens naar jezelf!

Wat bedoel ik precies te zeggen?
In het leven draagt ieder van ons zijn eigen rugzak mee. Wellicht hebben we in onze kindertijd situaties meegemaakt die we als moeilijk of pijnlijk hebben ervaren waardoor we uit het contact met onszelf zijn gegaan. Hierdoor is het ook moeilijker geworden om contact met je kind te maken en te luisteren naar de belevingswereld van hem of haar. Onze kinderen wijzen niet zozeer met woorden, als wel met hun gedrag, spel, ontwikkeling en klachten ons de weg naar welke situaties en ervaringen we uit ons eigen leven mogen gaan luisteren. Onze kinderen hebben hierin een boodschap voor ons. Door deze boodschap te vertalen en te ontvangen word je je als ouder bewust van wat er werkelijk aandacht nodig heeft. Wanneer je als ouder je eigen onbewuste kinderjaren leert kennen en doorleven verbetert het probleemgedrag van je kind of verdwijnt het zelfs. Als je leert luisteren naar wat je kind over jouw leven te vertellen heeft wordt opvoeden een stuk gemakkelijker én gezelliger!

Nicoline Valkenburgh

Welke boodschap heb jij wel eens van je kind ontvangen?

Laat het hieronder weten!

Deel deze info in zijn geheel met anderen met vermelding van mijn naam...... Share on FacebookShare on LinkedInEmail this to someone

2 reacties op “Luister je naar me?

  1. Really good quality arcltie! This is one of the most inspiring pieces of work I’ve read a long time. Too many times writers don’t care what they write. It’s obvious that you do. Thank you.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *