Rolverwisseling in een gezin

Binnen een gezin heeft iedereen zijn eigen plek, maar als er een situatie ontstaat dat er een plek wegvalt, bijvoorbeeld door een scheiding of overlijden, dan kan een kind onbewust het gevoel hebben deze plek te moeten invullen of opvullen…

Ik ga met moeder op stap tijdens een Individuele Coach wandeling. Moeder heeft aangegeven niet meer te weten wat zij moet doen in de opvoeding van haar jongste kind (6 jaar). Haar oudste kind (16 jaar) gaat geheel haar eigen weg en de middelste (13 jaar) lijkt zich te ontfermen over zijn jongste zusje.

Moeder geeft aan dat zij vindt dat zij zich in een rare situatie begeeft want: zij weet het niet meer met haar jongste, maar haar middelste kind weet precies wat hij moet doen om zijn zusje op te voeden.

Rolverdeling
Vader is afwezig en moeder heeft het moeilijk gehad tijdens de scheiding. Er raasdeIMGP8754 zoveel emoties voorbij dat zij een tijd niet echt beschikbaar kon zijn voor haar kinderen. Al wandelend komt moeder erachter dat haar zoon de vaderrol heeft overgenomen. Hij heeft zich ontfermt over zijn moeder en kleine zusje.

Moeder is zich hier niet van bewust. Ik vertel haar dat het belangrijk is dat moeder haar moederrol weer gaat oppakken zodat haar zoon weer kind kan zijn. En in zijn geval puber kan zijn! Zeker in de puberteit is dit van belang omdat “het (uit)vinden van jezelf” een belangrijke rol speelt. En dat (uit)vinden van jezelf kan alleen als je “in je eigen rol zit”. Als een kind, door wat voor omstandigheden dan ook, geen echte puber kan zijn heeft dit gevolgen voor zijn groei en ontwikkeling. Dan kan het puberen zich alsnog ontvouwen op een latere leeftijd, alleen zal niet iedereen dit accepteren omdat dat gedrag dan niet passend is.

Voetbal
Moeder wil graag dat ik ook met haar zoon ga praten. Dat vind ik prima mits haar puberzoon er voor open staat. Haar zoon doet de keer erop al mee met de Coach wandeling. Hij vind het zelf oké en wil graag meehelpen, want daar is hij goed in, dat weet hij wel. Ik heb hem gevraagd zijn voetbal mee te nemen en dat wil hij maar al te graag. Zoonlief vertelt hoe het komt dat hij zo goed voor zijn zusje kan zorgen en vertelt daarbij ook dat hij het eigenlijk ook zwaar vindt. Ik vraag aan hem of hij dat wel eens vertelt heeft aan zijn moeder. Nee, dat niet.

Ik vraag of moeder en zoon tegenover elkaar willen staan en dat haar zoon uit mag spreken hoe hij de thuissituatie momenteel beleeft. Als moeder en zoon in gesprek gaan schoppen zij telkens de voetbal naar elkaar over. Al gauw is haar zoon klaar met zijn verhaal en is gericht op zijn voetbal. Maar moeder heeft zijn verhaal begrepen en kan hem hierin ook echt ontvangen. Ik laat het voetbalspel tussen moeder en zoon gaan en geniet! Dit is het moment dat moeder ziet hoe belangrijk het is dat zij haar taak als moeder weer oppakt.

Serieus spel
Als we terug wandelen maken moeder en zoon nieuwe afspraken. Ze zitten nog steeds te dollen met de voetbal. Er volgen daarna nog twee Coach wandelingen met moeder waarna zij aangeeft weer zelf verder te kunnen.
Heerlijk hoe buiten coachen zoveel ruimte kan geven aan het oplossen van serieuze zaken door middel van speelsheid.

Nicoline Valkenburgh
Natuur Coach & Gezinscoach

Wat zou jij helder willen laten worden tijdens een Individuele Coach wandeling? Laat je reactie hier onder achter.

Indien je in een kleine groep je meer bewust zou willen worden van jezelf, je kind en het contact met je kind lees dan verder op Vol Vertrouwen Tieners en Pubers Opvoeden!

Deel deze info in zijn geheel met anderen met vermelding van mijn naam...... Share on FacebookShare on LinkedInEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *