Wat kan je doen als je het zóóóó druk hebt?

Ik heb het zóóóó druk! Is deze uitspraak herkenbaar voor je? Voor mij wel, want ik hoor de laatste tijd niets anders om me heen…helaas… Echt helaas, want het kan ook anders.

Heb jij tijd voor jezelf?
Ik hoor steeds meer mensen om me heen zeggen dat ze dingen niet doen omdat ze het zo druk hebben. Prima zou je zeggen, maar als ik verder vraag waar ze dan nee tegen zeggen is het vaak de tijd voor zichzelf. En dat is nou jammer, want tijd voor jezelf nemen is namelijk super belangrijk! Als je jezelf geen tijd gunt zeg je eigenlijk nee tegen je zelf en ja tegen de ander. Is dat handig? Nee, want als ouder ben je een gever en hoe kan jij blijven geven aan je kind als je jezelf geen oplaad moment gunt? Hoeveel tijd heb je voor JOU?

Vluchtgedrag
Waar we ons vaak niet bewust van zijn is dat we op die momenten wegrennen voor onszelf. Wegvluchten in de drukte betekent dat je niet stil hoeft te staan bij hoe het werkelijk met je gaat en wat je werkelijke behoeften zijn.  Want ja, wat zou er kunnen gebeuren met mij als ik stop met rennen?

Nu hoor ik al ouders zeggen van: “Ja hallo, maar ik heb nu eenmaal een gezin en ik moet werken. En dan wil ik ook nog sporten en ik wil mijn sociale leven ook graag blijven volgen…”. Tuurlijk, dat zijn ook belangrijke zaken alleen gaat het om keuzes maken. Keuzes maken en grenzen aangeven. Een gezin brengt altijd drukte met zich mee, dus “het is bijna het einde van het schooljaar” of “ik moet echt allerlei dingen nú afronden op mijn werk” zijn eigenlijk excuses om weg te lopen bij jezelf.

Natuur
Als je namelijk blijft doorhollen loop je vroeg of laat tegen een muur aan (die nietIMG_20150614_145423 meebeweegt). Dat heb ik zelf ondervonden toen ik in 2010 in een Burn-out terecht kwam. Totaal niet doorhebben dat ik wel heel erg druk bezig was. Ik vond het een heel leerproces wat me ook weer veel goeds heeft gebracht. Ik kon in die periode écht tijd nemen voor mezelf en die vond ik in de natuur. Met vallen en opstaan kwam ik weer boven en ben gelukkig boven gebleven.

Gehaast gezinsleven
Doorhollen heeft ook consequenties voor je gezinsleven. Want hoe sta je eigenlijk op? Uitgerust of even moe als dat je naar bed ging? En hoe start jij je dag op met je kinderen? Is dit rustig wakker worden of schiet gelijk de haast erin, omdat iedereen anders niet op tijd klaar is? Kinderen leren hiermee dat altijd alles gehaast moet terwijl dat helemaal niet nodig is. En dan heb je ook nog kinderen die langzamer zijn dan jij, waarbij “schiet nu eens op!” absoluut niet helpt. Sterker nog, deze kinderen gaan onbewust in de vertraging om jou te laten zien dat je veels te druk bezig bent en ook in de vertraging mag.  Let maar eens op het gedrag van je kind als jij in de snelheid-modus stapt. Je kínderen geven daarin precies aan wat nú nodig is!

Hoe kan je jezelf helpen?
Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Wat is belangrijk voor mij (Me-Time)
  • Hoe ga ik de komende tijd mijn leven anders indelen?
  • Op welke manier ga ik dat aanpakken?
  • Hoe vraag ik om hulp en durf ik mij kwetsbaar op te stellen?
  • Welke eerste grens ga ik aangeven zodat er meer rust in mijn leven komt?

RUST! Wat doet dat woord met jou? Gun jezelf jou eigen rust momenten want je bent het zóóóó waard! Het klinkt misschien als een reclamespotje, maar er zijn nog zoveel mensen die zichzelf niet belangrijk vinden. En dat ben je wel! Jij bent als ouder de spil in je gezin. Als het met jou goed gaat, gaat het ook goed met je gezin! En daarvoor maak jij zelf de keuze! Ga voor JOU!

Nicoline Valkenburgh
Natuur Coach & Gezinscoach

Zou jij meer rust willen ervaren in jezelf en in je gezin? En meer vitaal en krachtig? Doe dan mee met mijn Vitaliteitsprogramma: “Stap in de Kracht van Jezelf!”. Dit groepsprogramma start in maart 2016. Kijk voor meer info hier.

Wat is jouw manier om tijd aan jezelf te geven? Laat je reactie hieronder achter.

Deel deze info in zijn geheel met anderen met vermelding van mijn naam...... Share on FacebookShare on LinkedInEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *