Welk gevecht gaat dit kind aan?

 

In een gesprek vertelt een jongen van 13 jaar mij dat hij altijd het gevecht wil aangaan als hij denkt dat hem onrecht wordt aangedaan. Als ik hem vraag of er nog meer manieren zijn zegt hij: ”Misschien, maar dit is mijn manier”. Ik vraag hem mij dit uit te leggen zodat ik hem beter kan begrijpen. “Nou gewoon, als iemand mij pakt, pak ik hem terug, en vol ook!” Ik vraag hem wat het hem brengt: een goed gevoel, macht of wellicht een oplossing? Daar moet hij even over nadenken. Ja, wat brengt het hem eigenlijk? Naar mijn gevoel moet er iets zijn wat hem motiveert om op deze wijze door te gaan.

Uitpluizen
Ik ben altijd van het uitpluizen van situaties die om duidelijkheid vragen. Want door een situatie uit elkaar te halen komt er overzicht en kom je beter tot de kern. Ik pak een vel papier en zet “het gevecht” in het midden van het tekenvel. Van daaruit trekken we lijnen die in verbinding staan met zijn gevoel.

Wat gebeurt er precies?
Ik vraag wat er precies gebeurt in hem vlak voor het gevecht ontstaat. “Dan voel ik een soort warmte in mij opkomen” zegt hij. Waar voel je dat? ”Hier”, en hij wijst naar zijn buik. Vanuit het midden tekenen we een lijn en schrijven “warm gevoel in mijn buik”.

“Oké” zeg ik “en wat gebeurt er nog meer?”. “Weet ik veel, ik word gewoon boos!”. “Ja, dat begrijp ik. En wat gebeurt er vóór je gewoon boos wordt. Voel je een verkramping in je lijf, komt er een waas voor je ogen?”. “Nee, ik voel dat ik hem moet pakken want hij doet mij pijn”. “ Oké, je voelt een pijn. Waar voel je dat?”. “Ook in mijn buik”. We tekenen een volgende lijn vanuit het midden en schrijven op “pijn in mijn buik”.

Aanleren van een nieuwe vaardigheid
En zo pluizen we het hele gevecht uit. Uiteindelijk komt hij er achter dat hij zich superIMG_20151002_141253 onveilig voelt omdat hij niet weet en ook nooit geleerd heeft, hoe hij moet omgaan met dingen die anders lopen dan hij had verwacht. Samen gaan we dit bespreken met zijn vader, waar hij momenteel bij woont.

Steun van zijn vader
Door zijn vader bij de hulp te betrekken voelt zijn zoon zich gesteund. Eerst weet vader niet zo goed met de situatie om te gaan omdat hij zich schuldig voelt. `Zo heb ik hem helemaal niet willen opvoeden! Ik zie vaak de aanleiding niet hoor als hij zo wild wordt`, zegt vader. Maar het feit dat hij er nu voor zijn zoon kan zijn en hem kan steunen in een belangrijk onderwerp, maakt hem weer krachtig. Met z’n drieën brainstormen we over de mogelijkheden die zijn zoon kan inzetten als hij het warme gevoel in zijn buik voelt opkomen zodoende een gevecht te voorkomen. Vader wil graag de taak op zich nemen om elke dag positieve aandacht te besteden aan de momenten waarop het zijn zoon gelukt is uit het gevecht te blijven.

Vader neemt ook contact op met school om de leerkracht op de hoogte te stellen. Door middel van dit gesprek weet ook de leerkracht hoe hij deze jongen kan begeleiden.

Gezamenlijk probleem?
Soms kan een ervaren probleem heel groot lijken. Door uit te pluizen wat de kern hiervan is kan het zomaar zo zijn dat een kind een vaardigheid mist. Gedrag is af en aan te leren en als je weet welke vaardigheid het kind mist kun je deze altijd leren; hoe oud je ook bent.

Maar er zit ook altijd een kern áchter het gedrag. En dit hoeft niet altijd alleen van het kind zelf te zijn. Het kan ook onbewust doorgegeven worden door ouders of vorige generaties. Bij deze jongen is dat het gevoel van onveiligheid. Je kunt je dan afvragen: hoe veilig voelt zijn vader zich momenteel? Heeft zijn vader misschien iets uit te vechten met zichzelf? Dit kan in energie onbewust opgepakt zijn door zijn zoon.

Ik vind het altijd mooi om beide kanten te bekijken. Want welk gevecht gaat deze jongen nu werkelijk aan? Dat van zichzelf of van zijn vader?

 

Nicoline Valkenburgh
Natuurcoach & Gezinscoach

Roept mijn verhaal herkenning bij je op en wil je er graag iets over delen? Laat dan je reactie hieronder achter.

Heb jij behoeften aan ondersteuning in je gezin? Kijk dan hier verder. In een traject van 4 tot 6 maanden ga je intensief aan de slag om jullie gezinsdoelen te bereiken!

Deel deze info in zijn geheel met anderen met vermelding van mijn naam...... Share on FacebookShare on LinkedInEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *